Gastronaut på en hæsblæsende rejse
Den 1. oktober sidste år realiserede 36-årige Jakob Brønd en mangeårig drøm: sprang ud som gastronaut og slog dørene op til virksomheden Gastro Catering med fokus på at skabe unikke madoplevelser. Selvom Jakob intet anede om fodbold, var et af hans første tiltag at blive partner i Viborg FF. En beslutning, der har været med til at give virksomheden en aldeles forrygende start.
Allerede nogle få uger efter Jakobs start sagde han således ja til at servere mad for gæsterne i VIP-Loungen på Energi Viborg Arena. Viborg FF skulle spille topkamp mod Silkeborg IF, og 763 gæster havde meldt deres ankomst. Udefra set måske lidt af en satsning, når man lige er startet – og kun havde en praktikant til at hjælpe sig.
- Jeg var helt frisk på udfordringen, selvom jeg også vidste, at hvis vi kiksede med et eller andet over for næsten 800 gæster fra Viborgs erhvervsliv, så kunne jeg i princippet dreje nøglen om, inden jeg reelt var startet.
- Men jeg var selvfølgelig overbevist om, at vi kunne klare udfordringen, og det gik også godt. Allerede om mandagen efter kampen begyndte telefonen at ringe med forespørgsler og bestillinger, og det har den såmænd gjort lige siden, fortæller Jakob, der sidenhen har tryllet med maden i VIP-Loungen yderligere et par gange. Altid en fantastisk oplevelse for gæsterne – og altid med det samme resultat – en rødglødende telefon i dagene efter.
Vokseværk
I dag har Gastro Catering ni fastansatte medarbejdere plus omtrent det samme antal løsarbejdere. Så det er i den grad gået stærkt. For nylig er Gastro Catering også flyttet til større lokaler på Lundborgvej 16 i Viborg.
En stor del af årsagen til succesen er, at Jakob bevidst og målrettet har valgt at differentiere sig i markedet med et klokkeklart fokus på økologi, dyrevelfærd, velsmag, bæredygtighed og detaljer.
- For mig er omdrejningspunktet altid sæsonens råvarer, gerne lokale og helst økologiske. Vi skal eksempelvis ikke lave mad med asparges og jordbær i vintermånederne – det giver ingen mening, da de sikkert kommer fra lande som Peru og Egypten.
- Vi skal i stedet servere nogle af de mange fantastiske lækkerier, vi omgiver os med i Danmark og gerne lokalt. Jeg tilstræber også, at mest muligt er økologisk, men ikke for enhver pris. Hellere en lækker lokal råvare end et økologisk alternativ fra et andet land. Og så skal kvaliteten være i top, og selvfølgelig hjemmelavet, fortæller Jakob med en glød og passion i både øje og stemme, der giver ordene ekstra mening.
- Og kunderne vil gerne betale for økologi, dyrevelfærd og høj kvalitet. Og så behøver det faktisk ikke at være ret meget dyrere, hvis man tænker sig lidt om.
- Det handler om at udnytte råvarerne på den mest bæredygtige måde og selv dyrke og se mulighederne. Så kan man godt levere meget høj kvalitet, uden at prisen stikker af, fortæller Jakob, der som et eksempel ikke køber honning. Den avler han selv fra seks forskellige bistader rundt omkring i Viborg.
”Forfølg og udnyt dit potentiale”
Jakob Brønd startede i restaurationsbranchen allerede som 16-årig, hvor han kom i kokkelære. Skolen havde aldrig sagt ham noget, mens det var helt anderledes, når passionen for mad skulle dyrkes som håndværk. Siden har han arbejdet som kok og køkkenchef på forskellige hoteller, restauranter og caféer, inden han de to sidste år inden åbningen af Gastro Catering har været ansvarlig for en større virksomheds kantine med 2.400 spisende hver dag.
- Jeg havde et godt job, hvor vi også havde meget fokus på kvalitet og bæredygtighed, men tanken om at kaste mig ud som selvstændig var begyndt at spire. En dag, mens jeg kørte i min bil, hørte jeg et interview med den velkendte kok og iværksætter Claus Meyer på P1.
- Han fortalte levende om, at man skulle forfølge og udnytte sit eget potentiale. Det fik mig til at tænke på, om jeg gjorde det. Her besluttede jeg, at jeg ville prøve at starte selv, hvilket i øvrigt var en udmærket timing i forhold til familielivet, fortæller Jakob, der med den gode start har store ambitioner med Gastro Catering.
- Udover frokostleverancer, arrangementer og events har vi som noget nyt også startet Gastro Kantine, hvor vi står for kantinedriften ude i virksomhederne. Vi har også planer om at starte salg af vores hjemmelavede delikatesser, og så vil jeg gerne ud over Viborg grænser, altså også åbne afdelinger i andre byer.
- Men det bliver i et tempo, hvor vi på ingen måde går på kompromis med vores holdninger og vores kvalitet, slutter Jakob, der kalder sig selv gastronaut, hvilket er meget passende med tanke på det sidste års tids hæsblæsende rejse.
En rejse, der startede med takeoff i VIP-Loungen på Energi Viborg Arena.
LÆS OM GASTRO CATERING OG MANGE ANDRE HISTORIER I VFF-AVISEN.