Når grønsværen skiftes ud med styrkecentret
Fysisk træning er meget mere end vægte i styrkecentret og lange løbeture i skoven. I følgende artikel kan du komme lidt tættere på fysisk træner Kasper Ulriksen, og blive klogere på, hvordan han arbejder med spillertruppen.
Når fodbolden skiftes ud med vægte, og når grønsværen er erstattet med styrkecentret, så træder Steffen Højer og Ralf Pedersen en smule tilbage, for i stedet at overlade styringen af træningen til den fysiske træner. Det er én del af Kasper Ulriksens job, som også rummer meget, meget andet.
Den 43-årige fysiske træner er uddannet lærer indenfor idræt og pædagogik, og har tidligere også arbejdet indenfor Forsvaret, hvor han har været udsendt som livvagt ved den danske ambassade i Bagdad. Siden 2014 har han haft jobbet i Viborg FF, mens han ved siden af også er lærer på Gymnastik & Idrætshøjskolen i Viborg.
En til to gange om ugen er træningspasset i VFF typisk dedikeret til træning i styrkecentret eller i crossfit, men i virkeligheden er den fysiske træning en del af fodboldspillernes dag hele døgnet rundt alle dage i ugen. Selvom titlen er fysisk træner, så opfatter Kasper Ulriksen sig selv mere som en fysisk coach, der ikke kun skal sammensætte et fysisk træningsprogram, men i endnu højere grad også coache og vejlede spillerne for at få det bedste ud af hver enkelt.
-Jeg synes, det er vildt spændende, og det føler jeg mig overbevist om, at spillerne også gør. Det er i hvert fald noget, de har fået meget mere fokus på, og er blevet mere interesserede i. Kigger man bare 15 år tilbage, så har fodbolden udviklet sig helt vildt, og det samme gælder for de fysiske krav. Man skal som spiller være i stand til at lave markant flere højintense løb, og nutidens spiller skal være en topatlet
-Derfor tror jeg også, at rollen som fysisk træner har ændret sig. Når jeg taler med tidligere spillere, så beskriver de typisk den fysiske træner som en hård og streng mand, som man hadede at arbejde under. Sådan er det i hvert fald ikke længere, smiler Kasper.
-Fysisk træning er langt fra kun det, der foregår i styrkecentret. Det er selvfølgelig en del af det, men det er i højere grad alle de detaljer i hverdagen, hvor man kan optimere sin fysik. Den rigtige søvn, den rigtige kost, koldt og varmt bad, massage, udstræk og meget andet. Alt det, der gør, at man står i den bedst mulige forfatning til næste træning og næste kamp. Jeg er jo kun i klubben med spillerne et vist antal timer om ugen, og resten af døgnets timer er det op til dem selv at gøre de rigtige ting. Det er det, jeg skal vejlede og træne spillerne i, så de får nogle gode rutiner, der også er med til at styrke kulturen i klubben.
Mere ansvar
I sin tid i klubben har Kasper Ulriksen arbejdet med flere forskellige cheftrænere. Han har lært noget af dem alle, og hver af dem har sin egen måde at gøre tingene på. Trænere er forskellige, og derfor er måden at anskue den fysiske del af træningen på også forskellig, men denne sommer har Ulriksen mærket, at der er blevet lagt et større ansvar på hans skuldre.
Struktur, planlægning og dokumentering er blevet sat i endnu højere fokus, og det gør også, at kravene til den fysiske træner er blevet skærpet.
-Steffen er en meget nysgerrig og meget struktureret træner, som er interesseret i alt omkring fodbolden, og han stiller store krav til både spillerne, men også folkene omkring ham. Han er god til at udfordre og stille spørgsmål, så vi kan optimere alle de små detaljer, for der er altid noget, man kan skrue lidt på. Spillerne skal løbe længere end de har været vant til, og det betyder også samtidig, at jeg har fået et større ansvar end tidligere.
-I fodboldens verden har man nok nogle gange en tendens til kun at tænke på den næste kamp, og det er meget forståeligt, for det er altid den vigtigste. Men for, at vi skal kunne lykkes med denne del af træningen, så skal man også have tid til at tænke på de kampe, der kommer om tre-fire måneder. Det gør man ved at investere i den fysiske del, og det har vi skærpet i denne sæson.
Træningen styres på iPad'en
Ligeså vel som spillet på banen udvikler sig med tiden, så sker der også forandringer i måden at gøre tingene på udenfor kridtstregerne. Og her er det vigtigt at følge med tiden, understreger den fysiske træner. Da Kasper Ulriksen tilbage i 2014 blev ansat var det med Auri Skarbalius som cheftræner i klubben, og det var på det tidspunkt, hvor økonomien igen var ved at være på ret køl efter nogle hårde år. Året forinden med Ove Christensen i spidsen købte og implementerede man et pulssystem som en del af træningen, og det system er i denne sæson blevet opgraderet til et nyt og mere avanceret et af slagsen. I dag kan Ulriksen således blandt andet styre en del af træningen fra sin iPad.
-Det fungerer sådan, at alle spillere har et pulsbælte på, mens de træner, og i det bælte sidder en censor og en gps. Så kan jeg på min iPad eller computer følge med i spillerens puls, fart, antal spurter, kalorieforbrænding og meget andet. Det betyder også, at jeg i løbet af træningen kan se, hvem der skal lave lidt ekstra, og hvem der har nået sit max. På den måde kan det også være med til at forebygge skader.
-Når spillerne har en dag derhjemme, og bare skal ud på en løbetur, så er det faktisk så detaljeret, at jeg kan se deres rute på Google Maps inde i systemet. På samme måde kan jeg se et 'heat-map' over fodboldbanen efter træningen, som giver et billede af hvor spilleren har løbet. Det kan give os en indikation om eksempelvis har spilleren været nok i feltet, hvis det er det, man vil måle på.
-Spillernes kroppe er forskellige, og de kan klare forskellige belastninger, og på den måde kan vi styre og tilpasse træningen mere individuelt, og det er et meget vigtigt redskab at have. Det er dog vigtigt at understrege, at tallene jo kun er en rettesnor. Vi stirrer os ikke blindt på dataene, men bruger den som en del af det samlede billede.
Og den data, som Ulriksen henter ned på sin iPad, bliver en vigtig faktor i forhold til planlægningen af træningen i vinterpausen, som kan blive afgørende for forårssæsonen. Mens sommerpausen har været kort, så er det i løbet af vinteren, at det lange træk skal tages i forhold til spillernes fysik.
-Én ting er den daglige data, som er et øjebliksbillede af spillerens fysik, men når man samler data ind i løbet af en halvsæson, så har man en vigtig historik, som er gavnlig for måden at tilpasse deres program på.
-Alle er forskellige, men alle kan rykke sig, og det vigtigste er, at vi får hver især til at blive den bedste udgave af sig selv. Fodbold er nogle gange et tilfældigt spil og det mentale spiller også en rolle, men fysikken er et parameter, hvor vi hele tiden selv kan sørge for at blive bedre. Gør man det, så giver man i hvert fald sig selv de bedste forudsætninger for at få succes.