Fortællingen om Den Grønne Bazar
I uge 36 og 37 er vi Grønne Sammen i Viborg Kommune. For VFF betyder det, at der igen er fuld gang i indsamlingen af brugt sportstøj og -udstyr i samarbejde med Viborg Kommune, Jyske Bank, Svanerent og VFF’s samarbejdsklubber. Efter indsamlingen bliver alt tøj og udstyr vasket og givet væk til en ny ejer til Den Grønne Bazar, der afholdes i Tinghallen efter 3F Superliga-opgøret mod Silkeborg IF i starten af november.
Den Grønne Bazar blev første gang afholdt i 2021, hvor der blev indsamlet 400 kilo tøj og udstyr. Året efter steg tallet til hele 925 kilo, og generelt har initiativet siden starten vokset sig kæmpestort.
Lucas Lund var forbi Den Grønne Bazar i 2021, hvor måmandens brugte spillertrøje fik en ny ejer.
Rikke Lyng fra Jyske Bank og Chandra Larsen, der er fritidsvejleder hos Viborg Kommune, har været to af de primære drivkræfter i projektet fra den spæde start, og det fortæller de mere om her:
- Fra Jyske Bank er det jo startet med, at vi begyndte at tænke mere på, hvordan vi kan byde ind med vores ressourcer til fordel for fællesskabet, uden at vi nødvendigvis skal give penge, og på den måde måske gøre en endnu større forskel, end vi gør, hvis vi eksempelvis giver 5000 kroner til et tøjsponsorat.
- Så snakkede jeg sammen med Chandra, der havde gået og leget lidt med idéen om, at alt det brugte sportstøj og udstyr, de havde i kælderen på rådhuset, det kunne vi måske på en eller anden måde få op af kælderen og få mere ud af, siger Rikke Lyng.
- Det var ikke så organiseret med tøjkælderen, men når vi havde fritidsvejledninger, og et barn skulle i gang med fodbold, så var næste spørgsmål, om de havde fodboldstøvler og benskinner, og det havde de sjældent. Og så kunne man gå ned i kælderen og finde det, så de kunne komme i gang, supplerer Chandra Larsen.
- I samme periode lavede Viborg Kommune jo Grønne Sammen, og så udsprang idéen om at sikre, at alle børn kan få det brugte sportstøj og udstyr, som de har brug for, hvad end det er af økonomiske årsager eller bæredygtige årsager. For nogen børn er det en økonomisk barriere, men det har også handlet om at få flere til at tænke, om man behøver at købe nyt hvert år. Så at få sat ekstra gang i recycling-tankegangen har også været en stor del af det, fortæller Rikke Lyng.
Masser af brugt sportstøj og -udstyr er klar til at få comeback hos en ny ejer.
Mange nye fællesskaber er udsprunget af at være Grønne Sammen
Gennem årene er der løbende kommet henvendelser fra både borgere, virksomheder og organisationer, som ønsker at bidrage til projektet med de ressourcer, de hver især har. Det har medført, at der uventet, men glædeligt, er opstået rigtig mange forskellige nye fællesskaber gennem projektet, hvilket skaber stor glæde:
- Vi havde slet ikke regnet med, at det var blevet så stort, som det er i dag. Og noget af det, som har glædet os allermest ved det, er at se alle de mange forskellige fællesskaber, der er udsprunget af projektet.
- Vi ser jo, at børn fra forskellige sociale lag mødes. Både når der skal hentes tøj på Den Grønne Bazar, men også når der afleveres tøj til indsamlingen, fortæller Rikke Lyng og fortsætter:
- Vi er også lykkedes med at samle 40 danske og syriske kvinder, som i fællesskab har hjulpet med at sortere og pakke tøjet til Den Grønne Bazar. De kendte ikke hinanden i forvejen, men også her er der opstået et nyt fællesskab og netværk, og de syriske kvinder har blandt andet været med til et møde i Ladies Circle og lært os danske kvinder at lave syrisk mad. Så på den måde er der i den grad også kommet et integrations-element ind i projektet.
- Vi har set, at når man mødes i de her fællesskaber, så er det også med til at nedbryde kløfter. Det er jo også noget af det, som fodbolden kan, så derfor er det også glædeligt, at der bliver givet billetter til VFF-kampe. På den måde får vi også givet nogle gode oplevelser til familier, som måske ikke normalt kommer på Energi Viborg Arena, men så mødes man i fællesskab til fodbold og går i samlet flok over til Den Grønne Bazar efter kampen, siger Chandra Larsen.
Den Grønne Bazar var velbesøgt i 2022.
Ny plakat indrammer Den Grønne Bazar.
Senest har Viborg UNESCO Creative City rakt ud for at bidrage til projektet, og det har de gjort med en fin ny plakat, som er lavet af kunstneren Thorbjørn Petersen.
- Den fine nye plakat viser alt det, Den Grønne Bazar er. Nogen sorterer tøj, nogen afleverer tøj, nogen modtager tøjet. Rigtig mange har fået glæde af det, og har det på i den fritidsaktivitet, de er i gang med. Hele essensen i det er jo, at vi er sammen om at styrke fritidsfællesskaberne i Viborg. Og maskotten Willie fra VFF er jo også med til at skabe glæde, fortæller Rikke.
- Ud over alle samarbejdsklubberne, så har boligområderne eksempelvis også været med til at indsamle tøj og udstyr, der kan genbruges, og generelt har plakaten faktisk vist sig, at være rigtig god til at forklare projektet i billeder frem for med ord, tilføjer Chandra Larsen.
Rikke Lyng (t.v.) og Chandra Larsen viser den nye plakat frem.
Lignende koncept i flere andre byer
Det succesfulde koncept er også nået udenfor Viborg Kommunes grænser, idet det nu bliver ”lånt” i andre jyske byer. Lignende koncepter har været afviklet i Skive og Holstebro, mens der muligvis også er ved at opstå noget i Aarhus og Silkeborg.
- At projektet kopieres i andre byer, synes vi er helt vildt sejt, og det indikerer, at vi har ramt noget rigtigt i forhold til aktuelle emner som bæredygtighed, recycling og fællesskaber, slutter Chandra Larsen.
Netop nu er der fuld gang i årets indsamling af brugt sportstøj- og udstyr, hvilket man kan læse mere om her.